header

Wil je meteen informatie aanvragen?

Jingle bells of…? De kerstquiz

sfeerbeeld Kerstquiz openhaard

Bij Westfriese Uitjes bieden wij u een toepasselijke quiz voor deze tijd van het jaar: een kerstquiz!

Joel!

December is de donkerste maand van het jaar, maar ook een maand vol feestdagen. En dat is al heel lang zo. Waarom? 

Waarschijnlijk heeft dat te maken met de winterzonnewende rond 21 december. Daarna worden de dagen weer langer. Voor onze verre voorouders tijd voor een feestje, natuurlijk mét een passende hoeveelheid eten en drinken!
Wie naar de tradities van Noord en West Europa kijkt, ziet een opvallende overeenkomst: een man die cadeautjes en lekkers brengt. En ook dat fenomeen gaat ver terug. De belangrijkste Noordse god Odin reed volgens Scandinavische mythen en sagen op een achtbenig paard door de lucht, ging gekleed in het rood en droeg een lange, witte baard. Eén van Odins bijnamen was Jolfáor, “Joelvader”. Joel of Yule is de oude benaming van de maand december. Door de lucht, rood pak, witte baard, december: de link met Sinterklaas en de kerstman is snel gelegd.

kerstquiz westfrieseuitjes blogDe kerstman

In Nederland zijn we niet zo bekend met de kerstman. Wij hebben immers Sinterklaas. En hoewel Santa Claus hard z’n best doet, wint onze Goedheiligman het qua populariteit nog steeds. Maar behalve in België en, nogal vermomd, in Duitsland, is de Sint nergens bekend.
De kerstman wel. En die kent aardig wat verschillende namen. In Finland heet hij Joulopukki, in Zweden Julbocken of Jultomten. De oplettende lezer herkent de verwijzing naar de Joeltijd. De Russen noemen hem Ded Moroz, Grootvadertje Vorst. In Duitsland houden ze het op de Weinachtsmann, in Engeland op Father Christmas, in Frankrijk op Père Noël, en in Spanje noemen ze hem Papá Noel. Zelfs in Egypte is hij bekend: Baba Noël.
En dan is er de Amerikaanse Santa Claus. Waar past die in het rijtje? Met een slee door de lucht, rood pak, witte baard. Dus een link met Odin? Het zal u misschien verbazen, maar Santa Claus is een regelrechte verbastering van onze eigen Sinterklaas. Nederlandse emigranten namen de Sinterklaastraditie mee naar Amerika. Eerst werd het feest net als in Nederland begin december gevierd. Maar naarmate Sinterklaas inburgerde en goed Amerikaans leerde, veranderde zijn uiterlijk en verschoof het feest naar de kersttijd.
Vaak wordt gedacht dat een bekend Amerikaans frisdrankmerk verantwoordelijk is voor het uiterlijk van Santa Claus: een dik mannetje in broek en jasje, met een muts in plaats van een mijter. Niets is minder waar. De huidige verschijningsvorm van Santa Claus is door een Amerikaanse cartoonist geïntroduceerd in 1881.

Onze kerstquiz

We kunnen u nog veel meer vertellen. Maar is het niet veel leuker om zelf uw kennis over kerst en de bijbehorende tradities te testen? Dat kan met onze kerstquiz, een leuk en gezellig kerstcadeau voor familie, vrienden en collega’s dat u kunt boeken bij Westfriese Uitjes.

Wilt u meer informatie over een ander leuk uitje, klik dan op onderstaande knop.

button rood met witte letters

 kerstquiz westfrieseuitjes merry christmas blog