header

Wil je meteen informatie aanvragen?

sfeerbeeld oud roestig slot

De brandkast, een kraker!

Westfriese Uitjes heeft een eigen Escape Room, maar dan in een restaurant. Hier organiseren we het Escape diner spel: het oplossen van een moordzaak. Tussendoor even naar de WC gaan mag, hoewel we niet geloven dat je dat wil. Daarvoor is deze zaak veel te spannend. Je wil tenslotte wel de code van onze kluis kraken!

Kluizen en brandkasten zijn het tegenovergestelde van een escape room: de inhoud mag nou juist niet ontsnappen.

Blijf van mijn spullen af!

escape slot kleinDe behoefte om waardevolle bezittingen te beschermen is even oud als de mensheid. Zo lang er mensen zijn, zijn er immers dieven. Aanvankelijk was de enige oplossing tegen diefstal om kostbare zaken te begraven. Dat veranderde rond 2000 v. Chr., toen de eerste sloten werden ontwikkeld. Vanaf dat moment zijn slotenmakers en dieven in een voortdurende strijd verwikkeld: wie is het meest vindingrijk?

De vroegste sleutels waren van hout, en zo groot dat ze op de rug werden gedragen. Daarmee sloten de sleutelbewaarders natuurlijk geen kleine kisten af. Wel grote deuren. Pas toen sloten en sleutels krompen in formaat, werd het mogelijk ook kleinere zaken van een slot te voorzien. Kasten bijvoorbeeld, of sieraden- en documentenkistjes. Maar een kast kun je openbreken, en een sieradenkistje neem je onder je arm mee. De dieven wonnen nog steeds.

De eerste brandkast

In de 19e eeuw kwam een Engelse tinnengieter, Thomas Milner, op het lumineuze idee een “strong box” te bouwen: een zware metalen kist die je niet zomaar open kreeg. Die kist was nog vuurbestendig ook. De eerste brandkast was een feit.

Daarna ging het snel. In een poging het snuggere dievengilde eindelijk eens de pas af te snijden, wedijverden slotenmakers en brandkastbouwers met elkaar om een zo veilig mogelijk product op de markt te brengen. Kluizen en brandkasten werden ingemetseld, voorzien van steeds geavanceerder hang- en sluitwerk en beschermd tegen dynamiet. Anno nu kennen we cijfersloten, tijdmechanismen, automatisch alarm en digitale beveiliging. Daar hebben inbrekers weer hun eigen oplossingen voor gevonden. Kortom: de wedloop duurt nog steeds voort.

Welke beveiliging wij op onze kluis hebben gezet? Dat vertellen we natuurlijk niet! Ontdek het zelf, en boek het Escape diner spel bij Westfriese Uitjes.

Wilt u meer informatie over een ander leuk uitje, klik dan op onderstaande knop.

button rood met witte letters